Framtidsverkstad
- ett demokratiskt forum där deltagare med olika intressen och positioner kan mötas för at arbete med et tema som de vill förändra.
- ett demokratiskt forum där deltagare med olika intressen och positioner kan mötas för at arbete med et tema som de vill förändra.
Fremtidsverkstad erbjuder ett demokratiskt forum där deltagare med olika intressen, erfarenheter och positioner kan mötas för att arbeta med ett övergripande tema eller ämne som de vill förändra eller utveckla.
Varför arbete med fremtidsverkstad? Syftet med verkstaden är att underlätta ett aktivt deltagande i utvecklings- och förändringsarbete. Den erbjuder en struktur där allas röster och perspektiv beaktas och där deltagarna, utifrån sina egna premisser och förutsättningar, tillsammans kan ta fram en plan för att påverka sin omgivning och sina liv. Framtidsverkstad leds vanligtvis av två personer som guidar deltagarna genom fem faser som går från probleminventering till en handlingsplan:
Hitta ett tema för verkstaden. Till exempel var temat i det svenska LEMA-projektet
”Vad behöver jag/vi göra för att ge unga i bostadsområdet ett bra liv idag och i framtiden”?
Diskutera och besluta vem som ska delta, hur många dagar som behövs (1 eller 2 dagar), var verkstaden ska äga rum och hur processen ska dokumenteras.
Platsen är viktig eftersom ni behöver organisera rummet på ett sätt så att det känns tillgängligt, att det bjuder in till dialog och möjliggör symmetriska maktrelationer. Vem och vad som kommer att dominera beror på hur rummet är möblerat. Tänk också på att välja en plats som ni vanligtvis inte besöker.
Workshopen börjar med en inventering av problem, svårigheter och hinder relaterade till temat: vad vill deltagarna lämna efter sig, vad är ni kritiska till och vad upplevs som problematiskt?
Det är viktigt att betona att alla röster ska tas på allvar och att alla ska kunna tala fritt. Det som sägs noteras i punktform på blädderblock av ledarna. Punkterna används sedan i diskussioner i mindre grupper.
Deltagarna uppmuntras att se bortom vardagliga rutiner och vanor och att beskriva hur de tänker sig en framtid utan begränsningar: hur skulle det se ut om ni hade beslutanderätten, och det inte skulle finnas några begränsningar och restriktioner?
Även här noteras det som sägs i punktform av ledarna. Punkterna används sedan i diskussioner i mindre grupper. Brådskande och attraktiva visioner och idéer konkretiseras i nästa fas.
Här samlas deltagarna i små grupper för att diskutera konkreta lösningar och åtgärder. Arbetet i grupperna ska resultera i uppdrag om vad som ska göras, av vem, när, hur och varför.
Uppdragen presenteras för hela gruppen, som sedan kommer överens om vilka idéer och förslag som de ska arbeta vidare med efter att Framtidsverkstaden avslutats.
Framtidsverkstadens ledare samt tidigare och nya deltagare samlas för att följa upp de uppdrag som beslutats om utifrån frågor som vad har hänt sedan förra mötet, vilka utmaningar har det funnits i förhållande till genomförandet och hur ska man fortsätta arbetet?
Buhl, Jette; Gitte Nilesen & Ingrid Therkelsen (1989). Fremtidsverkstad – en udfordring til det sociale arbejde. Nordiskt Sosialt Arbeide 3/1989, 16–22.
Denvall, Verner & Tapio Salonen (2000). Att bryta vanans makt – Framtidsverkstäder och det nya Sverige. Lund: Studentlitteratur
Jungk, R., and N.R. Müllert. 1984. Håndbog I Fremtidsværksteder. Viborg: Politisk Revy. (TRAN Nielsen, B. S.)
Contact: Ph.D., Associate Professor Ditte Tofteng, Copenhagen University College DITO@kp.dk